Kolesterolitesti - helppo ja varma kotitesti
 

Etusivu

Hyvä ja huono kolesteroli

Korkea kolesteroli    

 

Hyvä ja huono kolesteroli

Kolesteroli, kuten rasvaiset aineet, ei liukene veteen. Sen vuoksi sitä kuljettavat veressä lipoproteiinit, joita on kahdenlaisia: hyväksi kolesteroliksi kutsuttu HDL ja huonoksi kolesteroliksi kutsuttu LDL. Hyvää kolesterolia on veressä aina vähemmän kuin huonoa.

Terveyskirjaston Duodecim mukaan suomalaisten kokonaiskolesteroli on keskimäärin 5,3 mmol/l. Tästä kokonaismäärästä on noin 70 prosenttia pahaa kolesterolia ja 20-25 prosenttia hyvää kolesterolia. Laboratoriossa testataan usein kokonaiskolesteroli- ja HDL-kolesteroliarvot. Tuloksista lasketaan kaavan mukaan LDL-kolesteroliarvo. Itse voit myös testata LDL-kolesteroliarvosi kotitestillä.

LDL-kolesteroli – huono kolesteroli

LDL-kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin ja ahtauttaa valtimoita. Näin se aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Ahtautuneet verisuonet aiheuttavat sydämen lisäksi verenkiertohäiriöitä myös muualla kehossa, Tyydyttyneet rasvahapot ja transrasvat sekä hiilihydraatit lisäävät LDL-kolesterolin määrää. Naisilla myös vaihdevuodet nostavat veren LDL-kolesterolipitoisuutta.

HDL-kolesteroli – hyvä kolesteroli

HDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä. Se on tärkeä solujen seinämien rakennusaine ja vaikuttaa muun muassa hormonien muodostumiseen. HDL-kolesterolin määrää voit lisätä harrastamalla enemmän liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin, välttäen ylipainoa ja lisäämällä pehmeiden rasvojen käyttöä esimerkiksi syömällä rasvaista kalaa.

 

Lue lisää:

 

Korkea kolesteroli

 

 


Testaa veren kolesteroli

MyCaren Kolesterolitestillä saat tuloksen nopeasti. Pakkaus sisältää neulan, laastarin ja testikortin. Tipauta veritippa testikorttiin ja odota 3 minuuttia ja vertaa tulostasi testikortin kääntöpuolella olevaan värikarttaan.

Kokonaiskolesterolin tai LDL-kolesterolin kotitestin voit tilata esimerkiksi osoitteesta www.testitalo.fi 
Lisätietoja testaamisesta saat myös sivuilta www.lablemon.com

 

Lähteet:

Kolesterolitesti - helppo ja varma


LDL-kolesterolitesti  - Helppo ja varma

 

 

Lablemon International

Avainsanat: kolesterolitesti, kotitesti, kolesteroli, LDL, HDL, kokonaiskolesteroli, kolesteroliarvo, huono kolesteroli, hyvä kolesteroli, verenkiertohäiriöt